Op zoek naar een droomhuis in Frankrijk

Vinden van een woning begint met een oriëntatie op de regio. Waar wil ik wonen c.q. mijn vakanties doorbrengen? Die vraag beantwoorden is niet makkelijk en zeer persoonlijk. Zeker ook als je af en toe nog ‘ns heen en weer naar Nederland/België wilt rijden. Of ga je toch met het vliegtuig?

Vervolgens het vinden van een geschikt (vakantie)huis in die regio. Hoe kom je aan informatie over wat er te koop staat? Klushuis of moet het allemaal af zijn? Als je alleen de Nederlandstalige sites bekijkt, doe je je zelf tekort. Er zijn hier nog steeds meer Franse verkopers dan Nederlandstalige.

De overwegingen rond het kopen van een vakantiehuis zijn fundamenteel anders dan als het gaat om een permanent verblijf. En daar komt nog een element bij als de verblijfplaats ook de plek is waar geld verdiend moet worden (gîte, camping, B&B).

Het formele traject van eerste bezichtiging tot de handtekening onder de verkoopakte bij de notaris kent specifieke laten we maar zeggen eigenaardigheden die je moet kennen en respecteren.

Zelfs al is een huis geen klushuis, dan zal er meestal toch een en ander aan de eigen smaak moeten worden aangepast. Zelf doen of een beroep doen op klusbedrijven in de buurt? De Franse wet- en regelgeving rond verbouwingen komt dan ook al snel om de hoek kijken. Bouwvergunning en verklaring van geen bezwaar kennen we ook in Frankrijk. Bouwmarkten in alle soorten en maten ook.